Klistermærker: Hvordan bliver de lavet?

Man kan lave klistermærker på flere forskellige måder. Helt simple klistermærker kan du lave på en almindelig printer. Du køber bare ark med klister på bagsiden og kan selv printe dine motiver. Ulempen er at de færreste printere i private hjem printer skarpt og kan nuancere farverne. Desuden er klistermærkerne ikke særligt holdbare og har ingen laminering.

Vil du have klistermærker i professionel kvalitet bør du bestille dem hos et firma, der har specialiseret sig i at fremstille klistermærker.

For at lave dine klistermærker skal trykkeriet have en fil og kende størrelse samt antal på de ønskede klistermærker. Mange steder kan du lave en trykfil online, så du slet ikke behøver bruge grafiske programmer.

Når du har afgivet din bestilling på klistermærker bliver filen sendt til den printer, der skal trykke dine klistermærker. Typisk er det en plotter eller printer, der kan printe i rigtig høj kvalitet, der laver klistermærkerne. Klistermærkerne bliver printet på papir med en klisterbagside.

Klistermærker med laminering

Når klistermærkerne er blevet trykt skal blækket tørre. Herefter kan klistermærkerne lamineres. Et eksempel på en stærk laminering er en vinyllaminering. Med vinyl får du et meget slidstærkt klistermærke. Klistermærker med vinyl bliver fx brugt som godkendelsesmærker, fordi de er modstandsdygtige overfor UV-lys, regn, olie og en lang række kemikalier. Denne type klistermærker kan også sagtens tåle en tur i opvaskemaskinen. Andre klistermærker får en mat eller mindre modstandsdygtig laminering.

Klistermærker uden laminering

Der findes også forskellige klistermærker uden laminering. Det kan fx være papirklistermærker, der gerne må have et mindre poleret udtryk.

Klistermærker uden laminering kan også være de moderne klistermærker, som mange bruger til børnetøj. Denne type af klistermærker bliver trykt på en blød, elastisk folie, som ikke er nem at rykke over. For at klistermærkerne er bløde og smidige bliver klistermærkerne ikke lamineret. Selvom klistermærkerne ikke er lamineret kan de sagtens tåle en tur i vaskemaskine eller opvaskemaskine.

Køb klistermærker ved at følge linket og få slidstærke klistermærker i vinyl, trykt professionelt.