Ametyst – viden om den smukke ædelsten

Ametyst har i mange tusinde år været blandt de allermest populære ædelsten. Det var før i tiden svært at farve tøj og lignende i en flot violet farve. Mennesker i middelalderen måtte aflevere ametyst, hvis de havde stenen, til adelen. Stenen ansås nemlig som hellig, og den måtte af den grund ikke bæres af andre end kirken og adelene. Ametyst er førhen også blevet brugt af soldater og krigere. De var nemlig overbeviste om, at ametyst kunne gøre dem helt usårlige og beskytte dem, når de drog i krig. De mente også, at stenene sikrede en sikker hjemrejse. Ametyst findes enormt mange steder i verden. De findes således både i Afrika, Asien, Europa, Nord- og Sydamerika og Oceanien. Ametyst er en smuk sten med en lang historie.

Ametyst – om farver og specifikationer

Ametyst er en smykkesten fra kvartsgruppen. Dens hårdhed ligger på 7, og dens massefylde er 2.65. Stenene varier i farve. De kan således have en masse forskellige nuancer fra bleg violet til purpur, og de kan endda være flerfarvede med klar eller gul kvarts. Typisk er krystallens spids mørkere end resten af krystallen. Inde mod midten toner krystallen ud til farveløs kvarts. Rødlige ametyster stammer fra Uralbjergene, som er en super fin kilde til ametyst. Andre gode kilder er eksempelvis Tyskland, Vestaustralien, Zambia og Namibia. I Uruguay og Brasilien findes der ametyster i hulninger i nogle vulkanske bjergarter. Der findes ametyster i en række af de amerikanske stater. Violette ametyster er at finde i Canada, og der findes mange ametyststen i Indien. De bedste ametyster til smykker findes i Sri Lanka. Ametyster er typisk violette, men findes altså i en del andre farver også. Hvilken farve, de har, afhænger blandt andet af hvorhenne i verden, de kommer fra.

Ametyst – egenskaber

Ametyst skifter farve, når de opvarmes. Disse farveskift er uforudsigelige, og farven, som stenene har, kan falme over tid. Ametyst udviser dikroisme. De viser i den sammenhæng farverne blå-lilla og rød-lilla. Dette adskiller varmebehandlede ametyster fra de ubehandlede sten, da de varmebehandlede sten ikke er dikroistiske. Ametysts kemiske sammensætning er: SiO2/siliciumdioxid. De formes i pegmatit-diger som hydrotermiske krystaller. Disse krystaller kan være meget store. Ametyster har en meget god slidstyrke. Det bør dog undgås at udsætte dem for slag og stød. Ekstrem varme skal undgås, hvis stenene skal bevare deres farve. Ametyster er fødselsstenen for februar.